*-ILMIAH CVT MALAYSIA-*
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Perkara yang tidak harus dilakukan ketika perut kosong. Mengambil pil anti radang. Ubat kimia tidak berkesan jika diambil ketika perut kosong. Perlu ada zat kimia seperti susu untuk memberi kesan ubat lebih beriaksi. Jika tidak nasib ubat bertukar menjadi racun di dalam perut. Nescafe atau Kopi akan mengubah kesan ubat menjadi tidak tepat. Kopi sendiri bersifat ubat. Nescafe amat di larang sama sekali. Menguyah gula-gula getah selama berberapa jam akan mencederakan lapisan usus anda. Jangan minum minuman citrus (lime, lemon, orange) tinggi di awal pagi ketika perut kosong. Namun inilah amalan masyarakat barat yang berpendidikan tinggi juga tertipu oleh golongan elit global yang memang mahukan lebih ramai orang sakit. Perut lebih mudah mengalami radang di tambah yang sudah mengalami gastritis. Risiko tinggi bersenam awal pagi jika perut kosong. Perut akan mengeluarkan gas kerana tiada zat untuk dihadam. Ramai menyangka pengambilan buah-buahan yang masam ketika perut kosong. Sebaiknya makan buah yang manis. Hanya yang manis dipermulaan. Kebanyakkan zat seperti ubat-ubatan harus diambil selepas makan. Buah masam lebih baik selepas makan dan akan menambah baik penghadaman. Roti yang ada yis juga tidak sihat di makan ketika perut kosong. Pedih ulu hati akan menyusul begitu cepat. Jangan buat organ pankreas terkejut dengan mengambil gula pasir tinggi dan bermulanya insulin terganggu dan gula dalam darah tidak seimbang lagi. Yogurt juga akan menambah asid dalam perut. Makanan pedas lebih memberi selera pada semua orang ketika hendak berbuka. Ini amat bahaya pada perut yang banyak asid sepanjang hari berpuasa. Namun makanan pedas tidak akan menjejaskan apa-apa jika kita mulakan dengan manisan. Pendek kata perut akan jadi kuat dan bertenaga untuk menjalankan kerja penghadaman. Sayuran dan ulam-ulaman yang kaya dengan asid amino juga tidak sesuai jika perut kosong kerana ini juga akan membuat perut kembong. Paling bahaya minuman berkarbonat yang banyak gas dan gula tidak asli dan ini akan melambatkan proses aliran darah ke perut. *Ingat!!! sistem penghadaman ada serangkaian organ pencernaan yang bermula dari perut, hati, buah pinggang, hempedu, dan pancreas*. Kesemua memerlukan teknik yang betul iaitu gula dimulakan untuk memberi tenaga pada organ itu bekerja manakala selepas makan zat masam akan memberi kerja pencernaan dan penghadaman berlaku dengan cekap. Andai jika memakan makanan masam dan pedas terlebih selepas makan maka gula tetap menjadi penyelamat.
Sumber penyakit yang paling banyak terjadi apabila mengambil minuman beralkohol ketika perut kosong. Efek memabukkan akan melemahkan otak dan ini sangat mengganggu jantung dan buah pinggang. Gula pada minuman beralkohol sama dengan gula dengan minuman berkarbonat yang tidak memberi kebaikan jangka panjang. Kuat datang sekejap dan letih sepanjang hari. Semua ini kuat segera yang menipu badan dan otak. *Kesimpulannya*. Apa pun jika telah berlaku kesilapan dalam amalan pemakanan dan minuman dalam penjagaan ketika perut lapar akan dapat di rawat kembali semua jika sebelum tidur malam kita lapis perut dengan susu yang di campur madu. Ini amat baik pada penjagaan perut dan rangkaian yang lain. Walaupun madu itu baik. Tetap tidak boleh berlebihan. Tetap tidak boleh salah teknik cara dan waktu pengambilannya. Dahsyatnya gula ada di dalam konsep NW. Kemuncak yang paling bahaya adalah makanan yang di panaskan dalam microwave. Gas akan mendadak masuk ke dalam darah dengan kesan rasa nak muntah dan sendawa. Semoga kita tidak lagi tertipu minum air mati atau air masak yang memicu kematian sel. Minum air mineral yang segar lebih banyak zat. Macam mana pun ada mesej tersembunyi nak suruh kita minum air suam. Minum air sejuk biasa itu lebih baik. Waktu siang yang panas dan dahaga air dingin yang ada ais lebih diperlukan. Waktu malam keadaan lebih sejuk dan nak masuk tidur tentunya air dingin dalam peti ais dan yang berais pula tentunya tidak sesuai lagi. Saya dari kecil tidak berani minum air mati yang di panaskan berkali-kali dalam cerek aluminium. Kecuali terpaksa kerana keadaan air yang mungkin berkuman. Namun air masak begini adalah penyumbang utama penyakit kanser dan bukan gula. *Moga dengan ilmu para pengamal CVT akan lebih bertenaga dengan aura perawat yang sejati.
*Mari kita bersama di dalam kelas lanjutan 02.09.2023 SABTU agar persoalan gula ini dapat diperjelaskan*.
Oleh Prof Dr Norhisham Wahab.
No comments:
Post a Comment