Sunday, November 24, 2024

Ilmiah cvt malaysia 24 november 2024


‎بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

‎السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


*ANTIOKSIDAN vs PENGOKSIDAAN*. Rasa pahit dan payau. Biasa antioksidan di kaitkan dengan rasa masam yang kaya vitamin C. Waktu malam dikatakan waktu paling sesuai antioksidan bekerja. Waktu malam lebih aktif kerja metabolisma dan nak elakkan perencatan kerja metabolisma jika antioksidan di ambil selepas makan. Gula dapat di kawal oleh rasa pahit. Payau akan mengimbangi rasa masin. Rasa masin tidak boleh bersatu dengan rasa masam akan menambah kesan asid lebih tinggi. Rasa pedas yang bersifat keras bukan dalam kumpulan rasa dapat dineutral dengan rasa masin. Semua berkaitan antioksidan. Ia mengaitkan elemen rasa dan fungsi antioksidan dengan keseimbangan metabolisma. 


*Berikut adalah beberapa penjelasan dan pandangan tambahan*:


*1. Antioksida dan Rasa Masam:*

Betul, antioksida seperti vitamin C sering dikaitkan dengan rasa masam. Namun, tidak semua antioksida bersifat masam. Contohnya, flavonoid dan polifenol dalam teh hijau atau coklat gelap memberikan rasa pahit tetapi juga mempunyai kesan antioksida yang kuat.


*2. Rasa Pahit dan Kawalan Gula:*

Rasa pahit sering dikaitkan dengan alkaloid, yang boleh mempengaruhi metabolisme glukosa. Contohnya, kopi tanpa gula (rasa pahit) telah terbukti membantu meningkatkan sensitiviti insulin dalam kajian tertentu.


*3. Waktu Malam untuk Antioksida:*

Antioksida bekerja dengan baik pada waktu malam kerana proses regenerasi sel aktif semasa tidur. Pengambilan antioksida yang tinggi selepas makan, terutama jika makan malam berat, boleh melambatkan proses pencernaan dan metabolisme. Ini kerana tubuh sedang memberi keutamaan kepada pencernaan.


*4. Imbangan Rasa Payau dan Masin:*

Rasa payau yang kaya dengan mineral seperti magnesium boleh membantu menstabilkan elektrolit tubuh. Ia juga mengimbangi rasa masin, mengelakkan ketidakseimbangan natrium yang boleh mempengaruhi tekanan darah.


*5. Rasa Masin dan Masam:*

Gabungan rasa masin dan masam boleh meningkatkan keasidan. Ini penting untuk dielakkan, terutamanya bagi mereka yang mengalami masalah gastrik atau refluks asid.


*6. Rasa Pedas dan Sifatnya:*

Rasa pedas lebih kepada reaksi termal atau rangsangan saraf (capsaicin) dan bukan rasa tulen. Keseimbangan dengan rasa masin adalah amalan yang baik untuk mengelakkan iritasi berlebihan pada saluran pencernaan.


*Cadangan Tambahan:*

Mengimbangi diet dengan gabungan rasa semulajadi dapat membantu menyokong metabolisme dan fungsi tubuh secara menyeluruh. Sebagai contoh, teh herba pada waktu malam boleh memberikan rasa pahit yang menenangkan dan menyokong detoksifikasi semulajadi. Pengambilan makanan kaya antioksida dengan rasa semulajadi (tanpa tambahan garam/gula berlebihan) juga memberi kesan positif kepada keseimbangan pH tubuh.


Gunakan *SEJUTA WAJAH* yang lengkap dengan semua rasa seperti pahit, payau, masin dan manis secara serentak. Gunakan satu titik sebelum atau selepas makan. *SEJUTA WAJAH* dengan frekuensi tinggi sebagai payung pada semua frekuensi yang mewakili berbagai jenis penyakit. *SEJUTA WAJAH* sebagai antioksidan dalam semua zat dan rasa yang HARUM SEGAR amat baik untuk menolak gas berat, busuk dan berbisa di dalam perut.


Oleh Prof Dr Norhisham Wahab.

No comments:

Post a Comment