Tuesday, January 4, 2022

Rahsia saintifik garam

 


‎بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


‎السلام عليكم ورحمة الله وبركاته



Rahsia saintifik garam yang dirahsiakan pada keperluan tubuh manusia dan kehidupan. Garam terjadi dari hasil sumber kimia dari keseimbangan asid dan alkali. Itulah bukti garam yang mampu mengimbangi kadar keseimbangan asid dan alkali dalam darah khasnya. *GARAM BOOSTER* boleh dijadikan sebagai garam dapur dalam masakan. Masakan menjadi lebih enak berbanding garam-garam lain yang banyak jenis. Garam dapur asas dari garam laut jika dilarutkan dalam air sejuk menjadi bes atau alkali dan menjadi larutan elektrolit yang dapat menghasilkan arus letrik. Kesan letrik ini akan membawa oksigen dan amat diperlukan dalam cairan tubuh manusia dan segala kehidupan yang lain. Sitoplasma dalam darah dapat mengaktifkan ion-ion lain yang diperlukan di dalam sel-sel tubuh. Berbeza dengan garam yang dipanaskan akan berlaku pemeluwapan dan musnahlah kesan ion yang baik yang terkandung didalam garam. Garam dalam segala rahsia warna kerana memiliki banyak warna namun tetap dengan frekuensi biru untuk peranan komunikasi didalam air liur dimulut. Kini telah terbukti bahawa berbagai penyakit terjadi kerana tubuh kekurangan garam. Bermakna jika makan garam dengan buah mangga yang masam walaupun pada waktu yang salah dan berlebihan maka garam tetap dapat mengimbangi kesan asid yang merbahaya. Garam terjadi dari hasil peneutralan asid dan bes. Bermakna garam mampu meneutralkan bahan-bahan beracun sebelum ditukar menjadi bahan yang lebih berfaedah pada tubuh. Zat garam sahaja yang mampu menyuburkan tanah yang amat gersang seperti di kawasan gurun apabila terkena embun atau ais. Pokok kaktus mampu hidup subur di kawasan kering kontang lagi panas. Pokok kurma umpamanya dapat mengawal air didalam sel-sel batang dan daun tanpa terjejas dengan kemarau yang panjang. Bermakna garam dapat mengawal kadar air didalam sel. Pokok kelapa tidak perlu disiram. Seekor unta tidak akan dahaga kerana memiliki garam yang banyak pada air liurnya. Baja penyubur kaktus, kurma dan kelapa jelas hanyalah garam. Tidak ada manusia yang membaja kaktus di tengah gurun yang ketandusan. Namun ia amat subur di situ. Pokok kurma dan kelapa juga amat baik di tanam sebagai penyerap radiasi di persekitaran rumah.


Jelas sekali garam dapat mengawal air dalam tubuh dan mengelakkan rasa dahaga dan terkena dari kesan dihaidrasi yang melampau. Selagi matahari dan bulan masih bersinar terang maka awan akan tetap berada di atmosfera. Lihat awan dan itulah sebenarnya rahsia garam. Embun juga rahsia garam diawal pagi. Neutral bermakna dapat mengurangkan rasa pahit, masam, dan manis secara berlebihan. Jika sesuatu yang berbisa seperti sengatan binatang berbisa juga menjadikan bisa itu menjadi neutral. Jika mata terpercik cili yang pedas maka rasa pedih akan cepat lega apabila kita mengambil sedikit garam samaada kita kemam atau membilas mata dengan air garam. Petua sebelum tumbuk cili sebaiknya kemam secubit garam agar cili tidak terpercik pada mata. Begitulah kesan berbagai penyakit yang terbentuk secara kimia dalam berbagai asid dan bes yang mampu di rawat melalui garam yang ada kuasa peneutralan. Peneutralan kimia beracun perlu sebelum diubah menjadi bahan kimia yang tidak merbahaya lagi. Garam yang paling tinggi kesan kimia yang tinggi kuasa peneutral adalah garam putih atau garam laut. Garam sebenarnya memiliki semua warna dengan rasa yang juga berbagai. Garam laut yang stabil juga tidak berbau. Garam yang lemah kuasanya akan ada bau yang tidak menyenangkan. Seperti mana cuka yang rasanya masam dengan warna jingga sebenarnya adalah kumpulan dari berbagai jenis garam. Oleh  itu cuka juga dapat dijadikan sebagai ubat untuk meneutralkan gas dan asid yang ada didalam perut. Oleh itu jika kita tidak pasti penyakit kita datang dari sifat asid atau bes maka serahkanlah pada garam mengimbangi secara seimbang atau neutral.


Garam adalah kumpulam mineral yang terbaik. Bermakna tak perlu membeli untuk minum air mineral yang mahal kerana cukup dengan memasukkan satu sudu teh garam didalam air RO sekalipun. Siapa yang takut dan tidak suka garam atau sakit perut apabila ambil sedikit garam bermakna dalam tubuh ada gangguan jin. Zat paling kaya dan menjadikan garam zat mineral yang sihat adalah kerana kandungan zat besinya. Zat besi inilah membuat kita jadi berani dan sihatkan darah. Makhluk halus sangat takut dengan garam kerana kandungan zat besinya. Kandungan natrium pada garam laut tidak sihat diambil secara berlebihan. Kandungan klorida yang dengan negatif ion itulah yang amat berharga tetapi sudah rosak jika garam dipanaskan dalam apa juga cara.


Oleh Prof Dr Norhisham Wahab.

No comments:

Post a Comment